Grillowy pakiet weekendowy – raz kupisz i masz zapas paliwa do grilla na długi weekend lub nawet dwa.

W tym wpisie opiszę Grillowy Pakiet Weekendowy, który dostałem od firmy ECO-PAL. W jednym ciężkim pudełku otrzymałem wszystko. co potrzebne, żeby grillować w długi weekend albo i dłużej. To nowość na rynku. Ciekawe jak się sprawdzi na grillu?

Pewnego dnia kurier przyniósł mi spore, ciężkie pudełko, w którym miało się znaleźć wszystko, co potrzeba, żeby przez kilka dni rozpalać grilla i nie martwić się, że braknie nam brykietu drzewnego lub rozpałki. Pudełko postawiłem w garażu i trochę o nim zapomniałem, pochłonięty remontem. Ale nadszedł czas, żeby przetestować te nowości i sprawdzić, czy rzeczywiście jeden zakup wystarczy, żeby grillować przez kilka tygodni i nie musieć uzupełniać zapasów paliwa do grilla. Oto kilka zdjęć tego, co otrzymałem.

 

Karton grillowy pakiet weekendowy

 

Karton po otwraciu

 

Zawartość pudełka

 

Zawartość pudła

 

Co było w tym solidnym kartonie?

  • Podpałka ekologiczna, która może być używana na grillu ale równie dobrze też w kominku, jedno duże pudełko i dwa małe
  • Zapałki 2 pudełka
  • Rozpałka w postaci suchych, drewnianych listewek 1 opakowanie
  • Grill Chips, czyli ekologiczne paliwo na grilla – 14 kg (ponad 240 krążków/chipsów grillowych)
  • Fartuch 2 sztuki

 

Najbardziej zainteresowały mnie pudełka z chipsami grillowymi. To nic innego, jak brykiet w kształcie walca, który został podzielony na plasterki. Czyste, bez kory i innych dodatków paliwo do kominka, które, jak widać, może być także wykorzystane podczas grillowania.

 

Tak wyglądają rozpałki, które są w zestawie.

Podpałka do grilla i kominka

Podpałka do grilla i kominka

 

Zanim rozpaliłem w kominku, zapoznałem się z treścią ulotki dołączonej do opakowania 🙂

Dowiedziałem się, że mam do czynienia z nowoczesnym, czystym, paliwem do grilla, które wyprodukowane jest z wiórów drzew liściastych, twardych, bez dodatku kory. Jest to niby produkt rewolucyjny. No nie ma to jak wziąć brykiet kominkowy, pociąć go na kawałki i ubrać w piękne słowa 🙂

Z drugiej strony muszę przyznać, że brykiet z ECO-PAL-a jest bardzo dobry i jeśli grilluje się na nim tak samo dobrze jak pali w kominku, to będzie ok.

 

Czy ten produkt można wykorzystywać tylko na grilla? Oczywiście, że nie. Jeśli zostanie nam trochę rozpałki albo chipsów grillowych po sezonie, to spokojnie możemy wykorzystać je do rozpalania w kominku, wędzarni, na ognisku  albo piecu.

No dobra, przejdźmy do sedna. Jak ten rewelacyjny, pokrojony w plasterki jak mozzarella, brykiet kominkowy zwany chipsami grillowymi sprawdzi się podczas grillowania? Rozpalmy grilla i zobaczmy.

Do niewielkiego grilla zapakowałem 8 chipsów i jedną podpałkę. Zapałkami dołączonymi do zestawu podłożyłem ogień i pozostało mi czekać i obserwować rozwój sytuacji.

Grill chips, rozpalanie

Grill chips, rozpalanie

 

Grill chips, rozpalanie

Grill chips, rozpalanie

 

To paliwo – chipsy grillowe, nie żarzy się jak węgiel drzewny albo brykiety grillowe z węgla drzewnego. Pali się niewielkim płomieniem. Dlatego kiełbaski, mięsko i wszystko, co tam grillujecie, musi być wyżej położone nad paleniskiem, żeby za szybko się nie spaliło. Płomień nie jest zbyt wysoki, ale wystarczy, żeby swobodnie grillować. Zaleta tego jest taka, że kiedy mamy płomień to nie mamy dymu. Nie wytwarzamy zasłony dymnej dla swojego domu 😉

 

Grill chips, rozpalanie

Grill chips, rozpalanie

Dopiero, kiedy krążki solidnie się wypalą, ogień gaśnie i w palenisku pozostaje gorący żar, którego temperatura powoli się zmniejsza. Gdybyśmy teraz chcieli dołożyć kolejne chipsy brykietowe, to bez problemu zajęłyby się ogniem i podtrzymywały temperaturę na grillu.

Te osiem krążków, które spaliłem w grillu, spokojnie wystarczyły na podgrzanie kilku kiełbasek na obiad. A, że w zestawie jest ponad 240 takich krążków, to jestem pewien, że cały zestaw wystarczy mi na cały sezon grillowania.

Co mogę powiedzieć o chipsach grillowych i cały zestawie weekendowym?

Moim skromnym zdaniem jest to super sprawa jako paliwo na grilla. Raz kupujesz i cały sezon grillujesz.

Jakie zalety ma brykiet grillowy i dlaczego uważam, że jest lepszy od węgla lub brykietu drzewnego?

  • Produkowany jest z odpadów, trocin i wiórów drzew liściastych, więc nie trzeba specjalnie wycinać lasów, żeby powstał
  • Produkowany jest bez dodatku kory, która zazwyczaj wydziela gorycz, którą potem wyczuwamy w grillowanych potrawach
  • Żeby go wyprodukować nie trzeba wypalać drewna, co jest ciężką i żmudną pracą
  • Jest paliwem czystym. Żeby rozpalić w grillu albo dokładać kolejne porcje paliwa nie musiałem zakładać rękawic ani myć rąk ubrudzonych od węgla.
  • Podczas grillowania nie miałem problemu z obecnym w węglu, pyłem drzewnym, który potrafi nieźle ubrudzić.
  • Żeby rozpalić w palenisku i grillować jedzenie spaliłem mniej paliwa, bo zanim węgiel drzewny się rozgrzeje, to chipsy grillowe pozwalają już smażyć kiełbaski
  • Chipsy grillowe spalają się do końca. Z węgla drzewnego bardzo często zostawały drobne, niedopalone kawałki. Tu nie ma tego problemu, po grillowaniu zostaje garstka drobnego popiołu, który można rozsypać po prawniku lub wsypać do kompostownika.

Przyznam, że wcześniej nie słyszałem o chipsach grillowych. Według mnie to bardzo dobre paliwo do grillowania. Czyste, ekologiczne, nie mające negatywnego wpływu na środowisko. Jeśli nie grillujemy zbyt często, to zamawiając taki, jak opisałem, weekendowy pakiet grillowy przed pierwszym grillowaniem, nie będziemy musieli się martwić o paliwo do grilla przez całe lato.

 

Ile kosztuje weekendowy zestaw grillowy?

W sklepie producenta, firmy ECO-PAL, na dzień 08.11.2020 r.  – 89 zł.

Jak dla mnie, jednorazowo, na cały sezon to akceptowalna kwota do wydania.

Jedna paczka chipsów grillowych to koszt 12 zł. 

 

Link do sklepu producenta: https://sklep.eco-pal.pl/

Link do pakietu grillowego: https://sklep.eco-pal.pl/produkt/pakiet-grillowy-grillchips/

 

 

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress